HTML

Egy blog az életről

Egy blog ami különböző hétköznapi témákról szól

Friss topikok

Linkblog

2010.05.01. 00:28 Sophie_27

Élni tanulni

 Nehéz megmondani, hogy az emberek manapság miből és kitől tanulnak élni. Igen, mert kell tanulni élni. Ez egy olyan folyamat, ami életünk végéig tart. Minden egyes évvel mások leszünk, amihez meg kell tanulnunk alkalmazkodni. Vannak akik a szüleiktől tanultakra támaszkodhatnak, mások a hitükre. De vannak aki arra támaszkodhatnak, amit olvastak. Ma olvastam egy olyan cikket, abből szeretném e következő sorokat idézni:

Popper Péter egyik előadásán elmesélt egy beszélgetést, ami közte és egy hallgatója között zajlott le. A hallgató azt kérdezte, hogy miként lehet ilyen fokú műveltséget elérni, amilyet Poppernek sikerült. Popper kisebb mosolyok közepette elmondta, hogy az embernek ma nincs más választása, mint, hogy olvas. Erre egy egyszerű kérdés érkezett, hogy jó, de aztán mit tegyünk? "Aztán, és persze közben is el kell gondolkozni azon, amit olvasott - hangzott a felelet. - Ezért is utálom, ki nem állhatom a gyorsolvasást, hiszen olvasni lassan kell, elgondolkozva, meg-megállva, visszalapozva, figyelmesen. A gyorsolvasás az egyik legnagyobb tévedése a technikai kultúrának."

,A hallgató ekkor azt a kérdést tette fel, hogy mi történik aztán, miután elgondolkodott, és a válasz megrendítő: "Miután elgondolkodott, a meggyőződése és a hite összeomlik. Majd tovább olvas, és újra elgondolkodik, újraépíti önmaga szellemi meggyőződését. Ez az egyetlen útja a szellemi fejlődésnek, a tudás, a műveltség megszerzésének. Mindenkinek annak kellene lennie a legnagyobb feladatának, hogy szellemi fejlődése tartós és folyamatos legyen. Ha valaki lemerevíti magát szellemileg, és azt mondja, hogy ez meg ez az én meggyőződésem, az annak a jele, hogy a szelleme meghalt. Nem megy tovább, nem vesz fel új információkat, lemerevíti mindazt, ami benne van a pillanatnyi a tudásában, meggyőződésében" - fejezte be válaszát Popper Péter. Ez a példa jól szemlélteti, hogy a társadalom és az erkölcs, valamint a tudás problémájának a megoldására nincs semmilyen tömegmegváltó módszer, mindenki egyénileg tud eljutni a legmagasabb tudásig, az erkölcsig, a saját morálját mindenkinek saját magának kell kialakítania."
 
Jobban én sem fogalmazhattam volna meg. 
 
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://jakabjusztina.blog.hu/api/trackback/id/tr471965681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása